Jag byggde ett slott till Sam, ett slott att leka i 

Därför är det inte så mcycket möbler och småsaker,  men det finns en lönngång, bibliotek, kapell, kök, tronsal,
 skattkammare och naturligtvis bor lilla spöket Laban med familj i ett av tornen
Slottet blev stort. Bakom främre vänsrtra tornet syns kapellet och bredvid ligger munkarnas dormitorium.
 Längst bak finns biblioteket med skrivarpulpeter.  Alla torn och byggnader överst är lösa, så de går att bygga en liten      "by" med eller ta av när slottet skall transporteras. Ide stora tornen är sovrum m.m, De små smala tornen är trapptorn.
Stora trappan och porten leder in i tronsalen.  Kungens och drottningens sovrum har små burspråk och däremellan syns toan: det finns en på varje våning och ett latrinrum förhoppningsvis därunder.Från trapptornet leder en dörr till sovgemaken. Kungens sovrum har en golvlucka. Via en stege kan man klättra ner i vinkällaren och ta sig ut genom en dold dörr i muren.

Sängarna är gjorda av avsågade lådor till en trampsymaskin och har en förgylld knopp på toppen.
Köket är stort och har egen brunn och ordentliga ugnar och spisar. (Symaskinslådor är bra till mycket.)
Härifrån går dörrar till förråd, skafferi, personalutrymmen och naturligtvis till trapptornen så tjänstefolket kan städa och bära upp mat och annat som behövs.


Stora tronsalen är två våningar hög. På bortsidan finns ett galleri och genom fönstret där kan man titta in i tronsalen. Tapeten är ett presentpapper med medeltida mönster.Anna och Erik hade köpt sådant i England. Jag lackade ytan sedan för att göra det hållbarare.  I golvplanet finns serveringsgång, stora porten, dörr till kungliga sovgemaken och en dörr till rådsrummet, som finns t.v om tronsalen. Katten Musse blev den förste att undersöka denna sal. Han fick plats.  Men visst vardet klokt av mig att görabyggnaderna på taket lösa!!
Här åker slottet iväg till Skåne. Dörrarna som syns nedtill är celldörren t.v. och så en köksingång: Man kan ju behöva gå ut i köksträdgården och hämta litet kryddor och morötter.
Ovanför celldörren finns skattkammaren. Vid behov kan man gå genom fönstret ut på taket ochnerför en stege som finns på cellbyggnadens vänstersida.


Kapellet har ingång med vapenhus och gravkapell med anfadersarkofag  åt söder, koret ligger i öster och mot norrsidan finns sakristian med dörr och trappa upp på predikstolen. Dopfunten står längst bak i kapellet, alldeles innanför ingången.
Jag lånade  böcker om Albertus Pictor och målade insidan av kapellet.  Djävlar och monster och en och annan spelman. Målade med hobbyfärger och filtpennor och lackade sedan. Om det bleknar, som kyrkmålningar brukar göra, så får jag måla om dem. Jag har ju foton att gå efter.

Koret, predikstolen, dopfunten och ingångarna till vapenhus och gravkapell.  Koret avskilt med valv från resten av kapellet. Från koret finns liten dörr in till sakristian.
Här syns också gravkapellet med Mariastaty (från Visby medeltidsmarknad) och sarkofag.
I vapemnhuset finns en bild på hur djävulen lär en kvinna mjölka med hjälp av trollhare, denna bild på en gris som spelar orgel och en del monster.  På nästa bild kröns jungfru Maria och så är det två söta drakar. Och Ingmar Bergmans man som spelar schack med döden, är från slutet av 1400-talet och finns i Täby kyrka.

Sankta Birgitta sitter ovanför sakristian och skriver ner sina uppenbarelser , Ormen från syndafallet har människohuvud och armar. Där bredvid syns när Jesusbarnet bärs fram i templet, och underst ser man hur spejarna återvänder från det förlovade landet och så Jesu dop.


Många av bilderna tyckte jag var roliga: Vad sägs om de här långhåriga visa jungfrurna och de korthåriga fåvitska?