Jag har fått vara med om så mycketBarn och barnbarn är bra, även frånsett att man älskar dem. Man får vara barnvakt och resa runt i olika länder, något som annars aldrig skulle blivit av. Jag har fått se en del av Polen, Slovakiet, Holland (Men där fanns inga tulpaner och jag som trodde hela landet var fullt av dem), Frankrike, Österrike, Danmark, Italien. Det är helt otroligt.


En gång var vi i en stad i Thüringen, där de gjorde korkskruvar. I en smedja höll 2st 10-åriga pojkar på att göra svärd. De hettade upp ämnena i elden och bankade på dem ett tag, innan de värmde dem igen. Anna kommenterade att de jobbade ensamma. Hur gick det? Jo, någon vuxen tittade till dem ibland, men resultatet blev bättre när de var äldre. Och så gjorde de svärd, när de hade kunnat göra korkskruvar!! (Det fanns en sorts press för korkskruvstillverkning.) Barnsäkerheten är större i Sverige.

Mannen som visade oss runt var trollolog, tyckte det var intressant att jag bodde i Trollhättan och berättade om en sagofestival han deltagit i. I slottstornet utanför staden fick en flicka sitta och vara Rapunzel. En lång fläta med rep inuti hängde ut genom fönstret och trollologen skulle klättra upp och rädda henne. Klättringen gick bra -han var van bergsklättrare - men när han kom upp så var fönstret för smalt, så han fick klättra ner igen.

Och så var vi i Rudolfstadt och såg miniatyrslotten Rococo en miniature
http://rococoenminiature.heidecksburg.de/pages/die-gepriesene-insel/schloesser.php
http://www.youtube.com/watch?v=kVQI50iiZXc
Här är mina bilder därifrån


1910 var vi bl.a. i Schmalkalden och fick bo i Lutherhuset, byggt 1530. Här hade Schmalkaldiska förbundet haft sina möten och här, i samma rum som v.i, hade Luther bott när han hade njursten och skrev de Schmalkaldiska artiklarna som ingår i svenska kyrkans bekännelseskrifter.
Här syns tavlorna med Schmalkaldiska förbundet.
Här bodde vi- och en gång Luther. Det som ser ut som ett stort klädskåp, är två rumsdörrar. Litet av Narnia-känsla gav det. Kök och badrum var moderniserade och även uppvärmningen.
Weimar. Rådhuset. Och t.h. är ett slott vi åkte förbi.

Alf har tagit mig med till julmarknad i Lübeck och Köpenhamn. Nu har jag också fått se julmarknaden i Erfurt. Den är stor och glittrande!

Den ligger alldeles nedanför kyrkorna.